Welkom!

Ons doel is om hier de meest ontwikkelde paarden mensen van de wereld te verzamelen, die met ons willen streven naar een verandering van de omstandigheden waarin paarden vandaag de dag gehouden worden en tevens voor hun eigen ontwikkeling en educatie om zodoende in staat te zijn het paard te zien als een bewust en intelligent wezen wat ontzettend lijdt onder de manier van houden en gebruiken door de mens. Paarden zijn edele wezens en daardoor ook erg makkelijk te misbruiken. Het is onze verantwoordelijkheid om ons tot betere mensen te ontwikkelen, die het niet nodig vinden om hun positie te gebruiken om een ander wezen te misbruiken en die de natuur respecteren en leven respecteren.

Dit is het hoofddoel van deze Academie… om mensen te helpen een hoger bewustzijnsniveau te bereiken, om in staat te zijn in harmonie te leven, om een innerlijke rust te krijgen. Om sterke en betrouwbare persoonlijkheden te zijn.

De gezondheid van het paard heeft prioriteit voor ons, dit gaat boven elk menselijk verlangen om welke vertoning of resultaten dan ook te behalen. We zijn voor het zo natuurlijk mogelijk houden van paarden, zo dicht mogelijk bij de natuur. Het paard moet de mogelijkheid krijgen om in voor zijn soort geschikte omstandigheden te leven en om zich paard te voelen.

De Academia verstrekt diepgaande en uitgebreide kennis over geavanceerd paarden beheer, hoef verzorging en bekappen, anatomie en fysiologie, tandheelkunde, geschiedenis, zelf ontwikkeling, Haute École elementen en meer.

Bedankt voor het lezen.

Monday, July 27, 2009

Weidebeheer voor iedereen Deel II door Dr. Garry Holter

Op dit moment (en dan put ik uit wat ik zo vaak heb gezien op zo veel weides, stallen en maneges) zullen velen van u het doorsnee programma, van bemesten, onkruidverdelgen, maaien en God weet wat, volgen om ‘graasnirwana’ te krijgen. Maar eigenlijk bent u waarschijnlijk alles aan het doen wat u verder weg brengt van waar u wilt zijn.

Al deze activiteiten verhinderen de vestiging van een type begrazing die uw dieren nodig hebben. U verhindert de groei van zoveel weldadige planten op uw weides en u moet dit gemis aan voedingsstoffen vervangen met voeders die onze paardenvrienden eigenlijk niet kunnen verteren. Jeetje, dit moet u een fortuin kosten om van twee kanten bij te moeten leggen.
Maar wat belangrijker is: dit is een systeem wat uit balans is; u moet (heel hard) proberen om het in balans te houden en die balans is fragiel, om het voorzichtig te zeggen.
En natuurlijk als de wei uit balans is, is het logisch dat het paard, of welk dier dan ook dat er van moet grazen, ook uit balans is. Al met al neemt hij maar zeer weinig verschillende planten tot zich en vertrouwd hij op u om aan te vullen wat hij mist en zelfs dan komt hij nog zo veel te kort. Deze poging om het gat te vullen, uit zich meestal in twee keer daags een portie krachtvoer of wat dan ook in een emmer, wat niet goed is voor de maag van het paard en voor de gezondheid van het paard of voor elke grazer, als we het er toch over hebben.
Paarden eten kleine beetjes over de hele dag, niet veel in één keer zoals honden en katten en voer in een emmer geven, gaat ze dus echt geen goed doen.
Dus wat kunnen we doen? Is het echt mogelijk om uw paard een gebalanceerde energie verschaffende, suiker arme, vezelrijke, zingende en dansende wei te geven? Ja, dat kunt u en door met Moeder Natuur mee te werken, in plaats van tegen haar in, gaat het nog minder kosten ook dan de ongebalanceerde weide die u nu heeft.
Hoe meer soorten planten er in de wei staan (gezonde, niet giftige wel te verstaan) hoe groter de balans in de wei zal zijn. Bovendien zal die veel stabieler zijn en zal de wei beter bestand zijn tegen begrazingsdruk. Dat alles was er al sinds millennia en als we Moeder Natuur gewoon haar werk zouden laten doen, vermoed ik dat veel van de gezondheidsproblemen van gedomesticeerde grazers niet zouden bestaan.
De verscheidenheid van planten verschaffen zoveel verschillende elementen die nodig zijn voor de gezondheid van de grazer en in verschillende hoeveelheden, dat, in het geheel gezien, bijvoorbeeld de hoeveelheid vitamine A klopt. Niet te veel en niet te weinig. U heeft niets hoeven doen, let wel, u heeft geen liksteen gegeven of een andere soort van kunstmatige manier aangewend om uw dier te geven wat hij nodig heeft, of wat u vernam dat hij nodig had. Bijna altijd als ik een klant bezoek, ga ik naar de voerkamer en zie ik allerlei zakken met dit of dat staan. Soms vraagt een klant me zelfs of dat nu allemaal wel nodig is. Dan loop ik simpelweg naar buiten en kijk naar de doffe ogen en de doffe vacht van de paarden en zeg: “wat denkt u zelf?”.
Paarden die zichzelf op een natuurlijke manier voeden met veel groenten en goed gevarieerde wei zullen een glimmende vacht en stralende ogen hebben. Gelooft u me niet? Kijk dan maar eens naar foto’s van Mustangs of Brumbies, die krijgen geen supplementen en toch moeten ze veel meer gevaren doorstaan dan uw paard. Ze hebben gezonde hoeven en benen, zijn sterk en fit en onze gestalde, ‘over-gevitaminiseerde’, ‘over-suikerde’ en ‘over-gemineraliseerde’ paarden zouden echt geen tegenstand aan ze kunnen bieden.
Ik ga echt niet betwisten dat paarden zo vaak als mogelijk buiten moeten lopen, het liefst dag en nacht, want ik hoop dat u ondertussen wel door had dat dat is waar ik voor sta. Veel paardeneigenaren zullen beweren dat de hoeveelheid geld die ze in hun paard stoppen veel zwaarder weegt dan de behoefte van het dier om paard te kunnen zijn! En als dat dan betekent dat ze 24 uur per dag op stal staan, dan is dat maar zo.
Ik denk dat dit de oorzaak is van zo veel leed en misère voor wat een blij en prachtig dier zou moeten zijn.
Het enige wat ik zal zeggen is dit: paarden, en inderdaad alle grazers, horen allerlei soorten vegetatie te eten, ze hebben het nodig om te kunnen bewegen, rennen, grazen, socialiseren en wat zulke dieren zoal meer behoren te doen. Het zijn onze denkbeelden die dit onmogelijk maken voor heel veel paarden.
De uitwerking van bijna 24 uur per dag op stal staan, kan gezien worden in paarden die in hun stal staan te weven, kribbebijten en die andere dezelfde, zich herhalende gedragingen laten zien.
We klagen allemaal over dieren in dierentuinen die zich anders gedragen dan normaal van nature door hun leefomgeving, toch wordt het door veels te veel paardeneigenaren acceptabel gevonden om paarden op zo’n zelfde manier te behandelen.
Ik zeg altijd tegen mensen: als u uw paard niet zoveel mogelijk buiten laat lopen, is dat te vergelijken met dat u op uw toilet zou moeten leven. Denk daar maar even over na.
U zou daar dan moeten eten, slapen en proberen om enige lichaamsbeweging te krijgen in dat kleine kamertje. Ik denk dat u ook enige vreemde gedragingen zou gaan vertonen. Sommige menselijke martelaren op deze wereld gebruiken zeer vergelijkbare technieken om te krijgen wat ze willen van hun slachtoffers.
Is dit acceptabel?

Alle grazers moeten natuurlijke vegetatie kunnen eten, daar zijn ze op gebouwd, dat zou ze toegestaan moeten worden en door het ze toe te staan, zult u een veel beter gebalanceerd en blijer dier krijgen. Als u niet actief bent in de rensport of niet op topniveau aan wedstrijden meedoet, heeft uw paard al dat zoete voer (lees: krachtvoer) echt niet nodig. Wees nou eens eerlijk, als u niet op dit niveau bezig bent met uw paard, stop dan met uw paard week in week uit te voeren alsof dat wel zo is.
Uw dier zou alles wat hij nodig heeft van het weiland af kunnen halen. Al met al, als een Brumby of een Mustang alles wat hij nodig heeft, krijgt door te grazen en nog steeds kan rennen, sprongen kan maken en vijanden kan ontvluchten, dan moet uw paard dat toch ook kunnen!?
Ten slotte zou ik nog iets willen bespreken dat ik vaak hoor en wat ik vaak irritant vind, want zoals gewoonlijk zullen we als mensen altijd proberen om iets te veranderen dat we eigenlijk gewoon zouden moeten accepteren.
Ik heb het hier over het zogenaamde schrale paard en het weldadige paard. U weet wel, het paard of de pony die ofwel al dik wordt van de wind of die zoveel eten moet dat hij zijn eigenaar een faillissement zou bezorgen.
Gegeven het feit dat paarden, net als alle dieren en planten op deze planeet, zijn wat ze zijn door hun genen. Waarom zouden we dan in hemelsnaam willen proberen om iets te veranderen, terwijl we fundamenteel geen schijn van kans hebben om erin te slagen, omdat we geen nieuwe set genen kunnen inbrengen in elke cel van het dier?
Alstu- alstublieft, laat uw paard zijn wie hij of zij is. Als Moeder Natuur door de genen heeft bepaald dat uw paard enigszins dun of dik is, laat ze dat dan zijn. Wij mensen zijn er ook in allerlei vormen en maten en zo is het ook met onze paardenvrienden. Als hij of zij gezond is, kan rennen, sprongen kan maken en u op de rug tolereert, wat maakt het dan uit dat dit niet het gewicht is wat een jurylid of wie-dan-ook geschikt of mooi vindt?
Garry Holter van Demeter Grassland Management is bijna het gehele jaar beschikbaar voor consult. Hij kan bereikt worden op telefoonnummer: 01273 – 515474 of via e-mail: dgmholter@btinternet.com.

Het bovenstaande artikel is samengesteld uit fragmenten van zijn Engelstalige boek, dat in CD formaat verkrijgbaar is bij de auteur. U kunt contact met de auteur opnemen voor informatie over beschikbaarheid en prijzen.

No comments:

Post a Comment